Menu Principal

Pobles de Menorca

Cultura i Rutes de Menorca

JoomlaWatch Agent

Live tracking and statistics

Menorca Net
Mao: El Port PDF Imprimeix Correu electrònic
Dijous, 20 de Setembre del 2007 21:22

El Port de Maó

El Port de Maó sempre a sigut la cosa que a definit Maó al llarg de l'historia, per tot i això, baixar pel Port i passejar-s'hi per ell diríem, que és gairebé una visita obligada per a qualsevol visitant de l'illa i, a qualsevol època de l'any. Un dels millors indrets per baixar-hi es la costa que hi ha al costat de la peixateria, on podrem gaudir dels jardins del Parc Rochina, a l'antic barranc integrat a la ciutat entre dos penya-segats, dels quals a l'esquerra hi ha el nucli més antic, amb l'Ajuntament i l'església de Santa Maria i, a la dreta l'església del Carme i l'antic convent. Aquest espai buit i ajardinat va ésser fins a la darrera Guerra Civil, el barri de pescadors de Maó. Encara s'hi poden veure a les parets dels penyals les restes de les coves aprofitades de la necròpolis talaiòtica, casi abaix hi ha una creu que marca el lloc on hi havia l'església de Sant Pere, patró dels pescadors.

Si quan som baix del Port ens anem cap a l'esquerra, cap a Sa Colarsega, ens trobarem amb diferents establiments, molts d'aquests edificis conserven encara bona part de les velles façanes. A partir de l'Estació Marítima fins el final del Port, hi trobarem l'edifici de l'Elèctrica Maonesa, construïda l'any 1892 i, que fou la primera fàbrica d'electricitat de Balears; la fàbrica del Gin Xoriguer, on encara es fa aquesta beguda típica de Menorca, i ja quasi al fons del Port ens trobarem amb s'Hort Nou que és un petit parc arranjat a finals del segle XVIII pel governador Comte de Cifuentes, amb una petita edificació central i una doble escala que puja fins a la Costa de ses Piques, una de les pujades del Port a la ciutat.

Si en lloc de partir cap a l'esquerra, quan arribem al port anem cap a la dreta, hi trobarem antics magatzems, alguns d'ells amb les portalades eixamplades perquè s'hi pogués entrar una barca. Passarem davant d'un vell edifici, La Minerva, que entorn al darrer terç del segle XIX va ésser, primer una serradora de vapor i després una farinera. Tot seguint la passejada pel Port davant la coneguda costa d'En Reynes, s'ha fet una moderna escultura, la qual s'ha fet bastant popular a la ciutat, aquesta escultura és la coneguda com la Sirena Mô.

A l'altre part del de la riba del Port, hi podem veure un gran casat vermell, d'influència italiana i d'aire colonial anglès; estem parlant de Sant Antoni o Golden Farm. En aquest casat, la fantasia popular hi ha situat els amors entre l'almirall Lord Nelson i Lady Hamilton.

 

Els illots del Port de Maó

En primer lloc podem veure a l'altre riba del Port, just que arribem baix del Parc Rochina, l'illa Pinto, que va ésser al llarg de segles, zona de drassanes, antic Arsenal i avui, encara Base Naval.

Més cap a la meitat del Port, hi veurem un illot conegut com a l'Illa del Rei, perquè fou el primer lloc on el Rei Alfons III d'Aragó posà peu quan l'any 1287 prengué l'Illa de Menorca als musulmans. Més cap a la boca del Port hi veurem una illa més petita, coneguda com a illa Plana o illa de quarantena, ja que en època anglesa va servir com a llatzaret, actualment és dependència de la Base Naval.

Ja casi a la boca del Port, just davant Es Castell, hi podem veure l'antiga península, denominada llatzaret, convertida en illa mitjançant un canal artificial.Entre finals del segle XVIII i principis del XIX, s'hi va allotjar un dels més importants llatzarets de la Mediterrània Occidental. El conjunt de les edificacions d'aquesta illa són avui en dia propietat del Ministeri de Sanitat; que el fan servir com a lloc d'esbarjo dels seus funcionaris i també com a seu de congressos i trobades científiques, tal com La universitat d'Estiu.

LAST_UPDATED2
 

Postals

El Tiempo

Sun Mon Tue

Login Form